Kanalizacija

Gradski i kućni sustavi odvodnje

 

Kanalizacija je sustav odvodnje oborinskih voda, otpadnih voda ili nekih štetnih tekućina kroz podzemne kanale. Kanalizacijske mreže imaju veliku ulogu za čovjeka, jer sprečavaju širenje raznih zaraznih bolesti.

Gradnja sustavne kanalizacije Zagreba započela je 1892. godine izvedbom odvodnog kanala s ušćem u Savu kod Žitnjaka te prelaženjem potoka Medvešcak iz Tkalčićeve ulice na Ribnjak. Prva lokacija glavnog odvodnog kanala bila je kod Petruševca, a njegovim produženjem 1928.-30. uljev u Savu pomaknut je na istok do Ivanje Reke. U današnje vrijeme na području grada Zagreba ima izgrađenih više od 2200 kilometara javnih kanala raznih profila.

Kućna kanalizacija

Kanalizacijske instalacije u kupaonici obuhvaćaju odvode za kadu ili tuš kadu, umivaonik, bide, zidni sifon za perilicu rublja, wc i podni sifon. Zadatak kućne kanalizacije je da otpadnu vodu iz sanitarnih i drugih uređaja najkraćim putem odvede u javnu kanalizacijsku mrežu.

Kućna kanalizacija počinje sanitarnim uređajima, koje preko sifona priključujemo na kanalizaciju. Sifon je cijev posebnog oblika u kojoj se nalazi posebna količina vode, čime se sprečava vraćanje neugodnih mirisa iz kanalizacije u kupaonicu. Otpadne vode iz kućanstva odlaze najprije u kućnu kanalizacijsku mrežu, a zatim dalje u gradsku ili dvorišnu (ako nema priključka na središnji kanalizacijski sustav).

Pri izvođenju kućne kanalizacije moramo se držati nekih pravila, kako bismo što kvalitetnije i sigurnije obavili svoj posao te postigli konačan cilj – funkcionalnost i sanitarnu sigurnost prostora.  Upravo je zato važno slijediti savjete stručnjaka, koji ponekad mogu biti suprotni željama klijenata. Primjeri su brojni, a jedan od najčešćih je promjena mjesta wc školjke, što nije uvijek lako izvedivo zbog nagiba i velikog profila odvodnih cijevi.

U kućne kanalizacijske instalacije, osim cjevovoda i pripadajućih elemenata, još se ubraja i razna dodatna oprema: uređaji za sprečavanje povrata strujanja, prepumpne stanice za prepumpavanje otpadnih voda iz nižih etaža zgrada ili kao sustav za aktivnu zaštitu od povratnog toka vode iz kanalizacije, uređaji za pročišćavanje otpadne vode te septičke ili sabirne jame.

Tvrtka A-psc, uz izvođenje kućne kanalizacije te postavljanje dodatnih potrebnih uređaja, nudi i usluge snimanja kanalizacijskog sustava. Ako u objektu često dolazi do začepljenja, snimanje kanalizacije pomaže u određivanju točne lokacije puknuća cijevi, pa je samim time i sanacija učinkovitija, uz najmanje moguće troškove.

Za izbor uređaja koji će vam najviše odgovarati, kao i za najsigurnija i najbolja rješenja za vaše kanalizacijske sustave, obratite se stručnom timu A-psc-a, koji će vam rado pomoći. Nazovite nas!

Kućni kanalizacijski sustav:

  • vodoravni sabirni vodovi
  • okomiti vodovi
  • glavni vodoravni sabirni vod
  • odzračni vodovi
  • priključni vodovi na izljev sanitarnog elementa ili kućanskog uređaja
  • vodoravni sabirni priključni vodovi ( na više izljeve)
  • sustav za odvodnju oborinske vode
  • kućni priključak na javni kanalizacijski ili vlastiti sustav zbrinjavanja otpadne vode.