Grijanje

Savršena toplina doma

Grijanje je jedno od najvažnijih segmenata prilikom gradnje i opremanja doma. Kako izabrati vrstu energenta i sustav rada koji će se dugoročno pokazati kao najisplativije grijanje, pitanje je do čijeg odgovora nije lako doći. Svakako, toplinska izolacija kuće iznimno je važna kada se govori o grijanju, jer efikasna termoizolacija stambenog prostora smanjuje gubitke toplote zimi, ali i pregrijavanje prostora ljeti. Kao i u svakom pitanju vezanim uz gradnju i uređenje vašega doma, i ovdje je najsigurniji i najisplativiji način obratiti se za pomoć stručnjacima.

Odabir sustava ovisi o geografskoj lokaciji odnosno vremenskim uvjetima, raspoloživim energentima, položaju i tipu zgrade, vremenu korištenja zgrade, investicijskim i pogonskim troškovima, zakonima, propisima, normama, preporukama te utjecaju na okoliš.

Tvrtka A-psc ima dugogodišnje iskustvo u projektiranju, postavljanju i održavanju svih sustava centralnoga grijanja. Tako će naš stručni tim za vas odabrati optimalan sustav grijanja, komforan i isplativ, s niskim troškovima energije i održavanja.

Sustavi grijanja:

  • Prema energentu:
  1. Obnovljivi izvori energije – sunčeva energija je obnovljiv i neograničen izvor energije te uvelike pridonosi uštedi goriva. Oko 60 {ae4fc3f0645fc93a5fce54a48798a82e1165bc64caa56e622809fdba0faac802} godišnje energetske potrošnje za zagrijavanje tople vode može se dobiti od Sunca, što u ljetnim mjesecima ide i do 100 {ae4fc3f0645fc93a5fce54a48798a82e1165bc64caa56e622809fdba0faac802}. Solarni sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu potrošne tople vode koji kao osnovni izvor koriste sunčevu energiju. Najčešće se koriste kao dodatni izvor topline, dok kao osnovni služe neki drugi izvori (plin, kruta goriva, električna energija).
  2. Plin – to su plinovi i plinske smjese čijim izgaranjem nastaje toplina. Plin je, uz ugljen i ostala čvrsta goriva, oblik energije koji se može neposredno upotrebljavati te je ekološli najprihvatljivije fosilno gorivo. U kućanstvima može zadovoljiti 80 – 85 {ae4fc3f0645fc93a5fce54a48798a82e1165bc64caa56e622809fdba0faac802} energetskih potreba (grijanje prostorija, kuhanje, priprema tople vode).
  3. Kruta goriva – ugljen, biomasa, drva, peleti su energenti niskih cijena, a neki su i obnovljivi izvori energije. Koltlovi ovih sustava lako se reguliraju, a temperatura varira ovisno o kontinuitetu loženja. Također, varijacije u temperaturi rješavaju se akumulacijama zagrijane vode, a sustavi s peletima mogu imati automatizirano loženje.
  4. Električna energija – grijanje električnom energijom ima prednosti i mane. Dobra strana je što je lako dostupna, električni kotlovi za centralno grijanje su jednostavni i jeftini u odnosu na kotlove za druge energente. Glavna zamjerka ovoj vrsti grijanja je visoka cijena, a niža noćna tarifa je u periodu kad je smanjena potreba za grijanjem.
  5. Nafta – i loživo ulje nekada su bili najzastupljeniji energenti u sustavima grijanja, no porast cijene doveo je do pada potražnje, pogotovo u manjim objektima, te njihovom zamjenom nekim drugim energentom.
  • Prema instalaciji sustava grijanja:
  1. Radijatorsko grijanje – najrašireniji način centralnoga grijanja. Ugradnja radijatora je jednostavna, a u današnje vrijeme imaju sve bolji dizajn i lake se mogu uklopiti u svaki ambijent. Također, funkcionalniji su, manji i učinkovitiji. Radijatori mogu biti člankasti (aluminijski i lijevano željezni) ili kompaktni od čeličnog lima. Obavezno se opremaju s regulacijom pomoću termostatskih ventila i termoglava, zbog uštede i komfornije regulacije temperature u prostoru.
  2. Podno grijanje – podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja bez cirkulacije prašine i suhog vazduha, zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od radijatorskog. To je izvrsna alternativa radijatorima te pruža ugodniji osjećaj topline nego bilo koje drugo grijanje. Podnim grijanjem postižete gotovo idealnu preraspodjelu topline i uštede goriva od 12 do 15 {ae4fc3f0645fc93a5fce54a48798a82e1165bc64caa56e622809fdba0faac802} u odnosu na radijatorsko grijanje. Prednost je i što se ne mora ugraditi u cijelu kuću, nego po potrebi samo u jednu sobu. Također, kroz cijevi u podu može protjecati i topla i hladna voda, tako da ljeti može da se koristi i za hlađenje, a zimi za grijanje prostorija.
  3. Ventilokonvektori – sastoje se od izmjenjivača topline, ventilatora i filtra ugrađenih u jedno kućište, a koriste se najčešće za niskotemperaturno grijanje i hlađenje. Mogu biti izvedeni na više načina, što ovisi o mjestu ugradnje, a mogu biti zidni, podni, kanalni i kazetni. Kroz izmjenjivač topline u ventilokonvektoru prolazi voda, a zrak struji prisilno preko izmjenjivača pomoću višebrzinskog ventilatora, čime je omogućena bolja izmjena topline, pa tako i veća snaga. Prednosti su mogućnost korištenja u sustavu grijanja i hlađenja, čime se postiže ušteda pri instaliranju sustava te daljnjeg održavanja. Također, različiti montažni tipovi ventilokonvektora omogućuju potpunu prilagodbu tipu prostora, uvjetima rada i željama korisnika.